sabato 12 luglio 2008

Interviu ziarul "Evenimentul Zilei"

http://www.evz.ro/dmain/article/811630/Diaspora-romaneasca-se-pregateste-de-alegerile-parlamentare/?id_domain=8


Diaspora românească se pregăteşte de alegerile parlamentare

Ana Zidărescu

Miercuri, 09 Iulie 2008

În contextul deciziei Comisiei de vot electoral de a desemna un singur senator şi doi deputaţi pentru a reprezenta toţi românii din străinătate, Dumitru Ilinca, unul dintre candidaţii din această toamnă se declară nemulţumit cu privire la acest rezultat. În cadrul unui interviu acordat site-ului Evz.ro, acesta prezintă motivele candidaturii sale şi susţine că în acest context toţi românii emigraţi sunt discriminaţi. În opinia acestuia, statisticile autorităţilor, conform cărora în diasporă sunt numai 160.000 de români cu drept de vot, sunt incomplete.

EVZ: are sunt motivele pentru care candidaţi pentru un post de senator în Senatul României şi ce va implica această responsabilitate?

Dumitru Ilinca: Suntem trei candidaţi pentru Parlament din partea diasporei. Eu candidez pentru Senat, iar pentru cele două mandate de deputaţi mai candidează Simona C. Farcaş şi Daniel Grigoriu.Faptul că ne găsim în afara ţării milioane de romani este un efect al sărăciei generată de corupţia care încă mai există în România. Este suficient acest motiv, dar având în vedere că se continuă discriminarea noastră cu ocazia acestor alegeri, ne obligă să ne asumăm anumite responsabilităţi.

EVZ: Cum se va desfăşura campania dumnevoastră şi care sunt principalele mesaje promovate?
D.I: Avem de partea noastra sindicatele, multe asociatii de voluntariat si promovare sociala si nu in ultimul rand preotii cu care colaboram foarte bine in teritoriu - rezolvand problemele oamenilor aici, la nivel local, este usor sa fi in contact cu ei. "Miticii" de la Bucuresti inca nu au inteles ca frumoasele promisiuni lipsite de continut nu mai au aderenta la electorii din diaspora. Nu cu "mici si bere" ne facem campania electorala, cunoastem problemele oamenilor, stim cum sa le rezolvam, or ei, care ne-au cerut sa-i reprezentam, ne trimit in Parlament pentru ca au incredere in noi.

3.Ce formatiune politica v-a acordat suportul in ceea ce priveste sustinerea candidaturii dumneavoastra ?
Pe moment continuam sa strangem semnaturi pentru ca avem intentia sa candidam ca si independenti, insa nu este exclusa o colaborare cu
PD-L, unde eu am militat din 2000.

4.Cum influente va avea prezenta unui senator si a doi deputati asupra diasporei romanesti ? .....nu inteleg...

5.Care sunt principalele teme pe care doriti sa le promovati in situatia in care o sa castigati acest mandate de senator?
Realizarea unei evaluari reale a cetatenilor romani care traiesc in afara granitelor tarii, astfel incat acestia sa poata fi reprezentati in mod corespunzator in Parlament, respectand principiul reprezentativitatii proportionale. Evaluare care, in cazul in care nu se poate vota prin corespondenta ori nu se va introduce votul electronic, sa ne ajute sa repartizam un numar corespunzator de sectii de votare.
O sa crestem numarul consulatelor si birourilor consulare astfel incat, pentru rezolvarea problemelor lor oamenii sa nu mai fie nevoiti sa strabata distante de sute de km.
Redarea demnitatii a sute de mii de romani ( in special romance asa zisele "badante") care sunt nevoite sa continue sa lucreze in negru, fara drepturi, chiar daca suntem cetateni comunitari...
Nu in ultimul rand, vom promova legi si amendamente pentru a starpii coruptia pe care o consideram adevaratul rau al acestei natiuni.

6.Cum comentati decizia Comisiei de Cod Electoral ca diaspora romaneasca sa fie reprezentata de un senator si doi deputati? Ce parere aveti de cifrele pe care s-au facut calculele, conform carora in diaspora romaneasca sunt 160.000 de romani cu drept de vot?
Ne asteptam de la straini sa fim discriminati, dar nu si de la cei care sunt platiti sa ne apere interesele ! Rusine !
Deputatul Florin Iordache (PSD) vicepresedinte al Comisiei de Cod Electoral, cei de la Institutul National de Statistica si Ministerul Afacerilor Externe- Guvern trebuie sa inteleaga ca daca-ti ajung in tara 7 miliarde de euro de la “capsunari”, in mod sigur expeditorii nu-s doar 160.000. Suntem milioane, alungati de coruptia care inca mai exista in Romania !
Domnul Cristian Parvulescu spunea ca nu exista mijloace pentru a identifica numarul exact al romanilor din diaspora. In realitate exista ! Era suficient ca ambasadele si consulatele sa fi cerut primariilor din tarile unde traiesc cetatenii romani, o situatie reala a rezidentilor de nationalitate romana ! Cum isi permit acesti domni sa evalueze ca suntem asa putini, cu cine au parcurs disciplina “statistica

7.Cum descrieti procesul de vot in diaspora ? (daca este sau nu ingreunat si ce factori influenteaza modul in care decurge procesul de votare)
Recensamantul cetatenilor care traiesc in afara tarii reprezinta primul pas in rezolvarea problemelor romanilor din diaspora. Nu se asigura un numar corespunzator de sectii de votare. Este evident ca romanii nu se deplaseaza la sute de km pentru a exprima votul...In felul acesta s-a creat si se mentine o situatie care convine PNL si PSD. I-am invins in mai 2007, o sa repetam victoria cu ocazia acestor alegeri pentru Camera Deputatilor si Senat

8.In contextul in care cifrele oficiale prezinta o diaspora romaneasca de 1,7 milioane de persoane, cum considerati ca s-a ajuns la 160.000 de persoane ? In afara de minori, cat de mult a afectat aceasta statistica numarul romanilor emigrati ilegal?
Se estimeaza ca suntem 1,7 milioane doar in Italia si Spania, dar cei care traiesc in alte state ale lumii... Avand in vedere rezultetele slabe care le-au obtinut la sectiile de votare din diaspora - in special cu referendumul din mai 2007, nu-i de mirare ca ne considera doar cateva sute de mii.

9.Se poate vorbi despre discriminare?
Da, una mizerabil de rusinoasa, nu gasesc un grad de comparatie...

10.Care ar fi in opinia dumneavoastra raportul de reprezentare proportionala corect ?
Este bine cel prevazut: 70.000 pentru un deputat si 160.000 pentru un senator, dar adevarata problema, este ca nu se respecta principiul reprezentarii proportionale pentru ca in loc sa consideri milioanele de romani care lucreaza in afara tarii, decizi ca intr-o dictatura ca suntem doar cateva sute de mii. Rusine...Deci trebuia sa avem mai multi reprezentanti in Parlament, nu doar doi senatori si patru deputati.