lunedì 1 ottobre 2007

Romanii din Italia

Corespondenta din Roma, Romanii din Italia:
''Multi italieni ne trateaza ca pe fiinte inferioare'
'Miercuri, manifestatie de protest in fata primariei Romei Primarul Romei, Walter Veltroni, si-a intensificat tonul dur al declaratiilor legate de cetatenii romani, mai ales in urma incidentului de la Nomentano, soldat cu moartea unui roman. El a declarat pe 28 septembrie ca “75,5 % din totalul arestatilor din perioada ianuarie-august 2007 la Roma sunt romani”, potrivit Ansa. De asemenea, primarul Romei a atras atentia autoritatilor romanesti ca, daca nu vor lua masurile cuvenite, se va adresa direct Uniunii Europene pentru a cere controlul asupra fluxului de imigranti provenind din Romania.Pe de alta parte, partide de extrema dreapta din Italia, precum Alleanza Nazionale organizeaza zilnic manifestatii si demonstratii impotriva imigrantilor care “au invadat orasul”. Presa italiana alimenteaza in mod copios alarmismul colectiv, zugravind o imagine sumbra a comunitatii romanesti si generalizand episoade de cronica neagra.Romanii care lucreaza cinstit in Italia se simt primele victime ale campaniei de presa impotriva criminalitatii conationalilor lor.
“Avem posibilitatea sa ne construim un viitor...sa traim alaturi de poporul italian, sa ne simtim mai siguri pentru ziua de maine. Dar se pare ca integrarea nu mai e la indemana noastra, a celor care ne dorim o viata civilizata si linistita.Ce e de facut cu nemernicii astia care ne stirbesc identitatea noastra de romani cinstiti?”, se intreaba cu naduf Andi Radiu, reprezentant al comunitatii romanesti din regiunea Marche.
Simona Farcas, presedinta Asociatiei IRFI ONLUS ( Italia Romania Futuro Insieme) arata, bazandu-se pe cifre, comportamentul de multe ori gresit, al italienilor: “am observat ca problema mai este si alta: din oameni cinstiti, multi ajung aici sa devina "nemernici" din cauza nedreptatilor din partea patronilor care-si bat joc de straini si nu le platesc salariile”.Conform datelor oferite de sindicate, 70% din denunturile impotriva patronilor necinstiti provin de la muncitorii straini, iar majoritatea sunt romani.„Multi ne trateaza ca pe niste fiinte inferioare, "esseri inferiori", nicidecum persoane. Criminalii nu au nationalitate, iar de multe ori aici in Italia chiar italienii prefera sa aiba colaboratori straini in afacerile lor murdare tocmai pentru a evita sa-si stirbeasca, sa-si murdareasca imaginea.Cel care vine Italia fara familie, fara loc de munca, fara bani- ce poate face la un moment dat, cand nici patronul nu-i plateste ziua de munca? Ori isi face dreptate cu mana lui, ori accepta "afaceri" profitabil, dar necinstite propuse, de foarte multe, ori tot de italieni, pentru bani”, mai spune Simona Farcas.
Dumitru Ilinca, roman stabilit la Padova, cu propria activitate comerciala, atrage atentia si asupra sistemului judiciar italian, cu “pedepse mult prea blande pentru infractori.Ce fac toti acesti politicieni italieni din Guvern si din Parlament, nu sunt ei cei care trebuie sa vegheze la respectarea legii, iar daca legea e prea blanda de ce nu o schimba? Acum, noi, contribuabilii, mai trebuie sa-i si mentinem in inchisori si sa-i integram dupa iesirea de la odihna?”
Partidul Romanilor din Italia a trimis o scrisoare ziarului “Corriere della Sera”, tocmai pentru a atrage atentia ca primele victime ale criminalilor romani sunt chiar romanii cinstiti.“Comunitatea romaneasca este formata din toti acei romani cinstiti care lucreaza zilnic ingrijind batranii sau in constructii”, se arata in scrisoare.“Presa italiana trebuie sa informeze corect opinia publica, ajutand la intelegeare si colaborare. Comunitatea romaneasca este mereu aruncata in prima pagina doar cand este vorba de delicte, dar este cenzurata cand se implica cu entuziasm si participa cu eficienta la viata politica, sociala si culturala.In dorinta de a castiga tiraje si voturi, unele medii de informare si unii politicieni extremisti din Italia si-au castigat o proasta reputatie, manifestandu-se impotriva strainilor”, se mai arata in scrisoare.Ei “au incercat sa invinovateasca mai intai albanezii, apoi marocanii, iar acum romanii, ca noii barbari de pus la stalpul infamiei pentru a ascunde adevaratele probleme ale italienilor”.Presedintele PIR, avocatul Giancarlo Germani, se adreseaza apoi primarului Veltroni: “rusine, se comporta ca un smecher. A facut o vizita ca un sef de stat in Romania, anuntand ca va rezolva toate problemele. Rezultatul: a facut mare tam-tam in presa, anuntand prima repatriere voluntara: un tanar roman handicapat care cersea la Roma s-a intors de buna voie in tara.Nimeni nu s-a intrebat de ce si cum. Veltroni este un fost comunist care continua sa duca oamenii de nas, spunandu-le, dupa caz, ceea ce vor sa auda”.Partidul Romanilor din Italia a anuntat ca va organiza miercuri, 3 octombrie, o manifestatie de protest in fata primariei Romei. “Manifestatia o vom organiza impreuna cu reprezentanti ai Partidului Insieme per l’Italia. Intalnirea este la ora 17,00 in fata statuii lui Marc Aureliu din Campidoglio - Primaria Romei.Vom cere primarului instituirea unei mese rotunde permanente cu reprezentanti ai comunitatii de romani si autoritatile din primarie”, a declarat presedintele PIR.
Printre cei care si-au anuntat prezenta miercuri se numara si Asociatia IRFI onlus ( Italia Romania Futuro Insieme).
Miruna Cajvaneanu, Ziarist independent, ROMA
Citeste si:
Presa italiana despre incidentele din Roma
Atac armat in Roma: un roman a fost ucis si doi raniti
HotNews.ro,
Miruna Cajvaneanu, 01 oct 2007